Mi az a Goalkeeper Day?

A Goalkeeper Day - vagy Kapusok napjaa KEEPERsport által szervezett ünnep, amelyet a kapusok előtt tiszteleg. Idén ötödik alkalommal ünnepeljük a kapusokat. A KEEPERsport kapusnapján kívül más ünnepek is vannak a kapusok számára, mint például a Nemzetközi Kapusnap, amelyet minden évben április 14-én ünnepelnek. Számunkra azonban a KEEPERsportnál a 11.11 dátum áll közelebb a szívünkhöz, mert egyedülálló jelentőséggel bír.

 

 

  • Miért 11.11?

    Az 1-es számú mez világszerte a kezdő kapusok száma. Egy futballcsapat kapushármasát gyakran úgy emlegetik, mint Number One, Number Two és Number Three, ez nem véletlen. Sok aktív és egykori profi kapus képviseli büszkén a dicső 1-es számot. Logikusnak tűnik számunkra, hogy világszerte ünnepeljük a kapusokat 11.11-én.

    Tudtad? Bár az egyes számot néhány mezőnyjátékos is viselte - nem konfliktus nélkül ugyan, például Jonathan de Guzman (Chievo Verona) és Pantelis Kafes (AEK Athén), mi mégis a kapusokra gondolunk ezen a napon.

    Kiemelkedő példa erre az olasz Gianluigi Donnarumma, a PSG kapusa, aki az AC Milannál töltött időszaka óta a 99-es számot viseli, ami születésének 1999-es évét jelenti.

‎‎

Mit ünneplünk?

A Goalkeeper Day tiszteleg a világ minden kapusa előtt. Túl gyakran fordul elő, hogy a kapusok munkáját alulértékelik. A hibák jobban megragadnak a emlékezetünkben, mint a kivételes védések. Még ha kapusként többször is figyelemreméltó védést hajtottál végre a mérkőzés során, egyetlen hiba beárnyékolhatja az egészet meccset. Ezzel szemben egy csatár sokszor egyetlen góllal is fordíthat addigi akár gyenge teljesítményén. Ma a futball nem fekete bárányait, a kapusokat ünnepeljük.

A kapus alulértékelésének emlékezetes példája mikor Lew Yashin maradt az egyetlen kapus, akit valaha is a világ legjobb labdarúgójaként ismertek el. A KEEPERsportnál elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a világ minden kapusának megadjuk a megérdemelt elismerést és tiszteletet, játékszinttől és kortól függetlenül. Ezért minden 11.11-én együtt ünnepeljük minden kapus munkáját.

LÉGY A KEEPERSPORT PRÉMIUM TAGJA

Iratkozz fel most a KEEPERsport hírlevélre, és exkluzív információkat kapsz mindenről, amire a kapus szíved vágyik.

 

 

A kapusok története

A futball 1863 óta létezik, de kapusok csak 1903 óta vannak külön megnevezve. Az 1863-as szabálykönyv szerint bármelyik játékos kezelhette a labdát. Az 1871-es szabálymódosítást követően csak egy játékos kezelhette a labdát és juttatta el a felezővonalig. Mivel ez a játékos hivatalosan még mindig mezőnyjátékosnak számított, gyakran sapkát hordtak, hogy megkülönböztessék magukat a pályán lévőktől. A mezőnyjátékosok játék közben cserélhettek a kijelölt labdavezetővel a játékvezetőnek küldött jelzéssel és sapkacserével.

1903-tól meghatározták a büntetőterületet, és bevezették a kapusruházatot, tovább erősítve a kapus szerepét. Az 1920-as évekig puszta kézzel védtek, az első kapuskesztyű megjelenése előtt. Ezek a korai kesztyűk elsősorban bőrből vagy gyapjúból készültek. Csak az 1970-es években kezdtek a cégek latex markolat elemekkel ellátott kapuskesztyűket gyártani, ami jelentős fordulópontot jelentett fejlődésükben.

 

Tudtad? A kapuskesztyűkre vonatkozó első szabadalmat a brit feltaláló, William Sykes nyújtotta be 1885-ben, közel 90 évvel azelőtt, hogy az iparág érdeklődni kezdett a kapuskesztyűk gyártása iránt.