-30% VÉGSŐ AJÁNLAT:

Minden világbajnokság Aranykesztyűs győztesei

Végre újra itt a 2022-es labdarúgó-világbajnokság, és nagyon izgatottan várjuk, hogy ezúttal melyik kapus nyújtja a legjobb teljesítményt. Tekintsünk vissza az elmúlt világbajnokságokra, és adjunk áttekintést a korábbi Aranykesztyű-győztesekről.

Mi az az Arany Kesztyű díj?

Az „Aranykesztyű-díjat” minden FIFA-világbajnokság döntőjén a legkiválóbb kapus kapja. A legjobb kapusnak ítélték oda az 1930-as első világbajnokság óta.

Ezek a védők már elnyerték az Arany Kesztyű díjat

Az első Golden Gloves győztese Enrique Bellestrero. Az uruguayi játékos számos védéssel kitüntette magát, és később megnyerte a legelső világbajnokságot is, amely szintén hazájában zajlott.


Az 1934-es olaszországi világbajnokságon a spanyol Ricardo Zamora ünnepelhette a legjobb kapusnak járó díjat. Zamora ugyan elbukott a spanyol válogatottal a negyeddöntőben a házigazdák, majd világbajnok Olaszország ellen, de grandiózus kapusteljesítményével brillírozhatott, és bebiztosította az Aranykesztyű-díjat.


Bár Csehszlovákia csak 1938-ban jutott be a negyeddöntőig, a csehszlovák válogatott kapusa, Frantisek Planicka kapta az Aranykesztyűt kivételes teljesítményéért. A Franciaországban rendezett világbajnokság győztese másodszor is az olasz válogatott lett, amely meg tudta védeni címét.


A második világháború miatti 12 éves szünet után 1950-ben végre ismét világbajnokságra kerülhetett sor. Ezen a világbajnokságon az uruguayi válogatott felülkerekedett a házigazda Brazíliával szemben, és ezzel megszerezhette második vb-jét. Kupa cím. A sikerért az Aranykesztyűvel kitüntetett uruguayi kapus, Roque Maspoli is felelős volt. A Maspoli világklasszis kapusteljesítménnyel és rendkívüli védésekkel tudott meggyőzni.


Az 1954-es svájci világbajnokságon Grosics Gyula nyerte az Aranykesztyűt. A magyar a rendkívüli teljesítménye ellenére kikapott Németországtól a döntőben. Ausztria egyébként a harmadik helyet tudta elérni ezen a vb-n, ami eddigi legjobb helyezése vb-n.


Bár az északír válogatott 1958-ban kiesett a negyeddöntőben, az északír Harry Gregg Arany Kesztyűt kapott kivételes teljesítményéért. Brazília először nyerte meg a svédországi világbajnokságot.


A csehszlovák válogatott kapusa, Viliam Schroif megszerezte az Aranykesztyű-díjat az 1962-es chilei világbajnokságon. A világbajnokságon végig nyújtott világklasszis teljesítménye ellenére a döntőben vereséget kellett bevallani Brazília ellen, amely meg tudta védeni világbajnoki címét.


Az angol Gordon Banks nem csak Anglia eddigi egyetlen világbajnoki címén nyújtott rendkívüli teljesítményével szerzett nagy hírnevet Angliában. Bankst a legjobb kapusnak választották az 1966-os világbajnokságon, amelyet szintén hazájában játszottak.


Az uruguayi Ladislao Mazurkiewicz Aranykesztyűt kapott az 1970-es mexikói világbajnokságon. Rendkívüli védései miatt ez megérdemelt jutalom volt Mazurkiewicz számára. Uruguayt azonban az elődöntőben legyőzte a későbbi világbajnok Brazília.


A német Sepp Maier nagy hírnevet szerzett 1974-ben azzal, hogy hazai pályán megnyerte a világbajnokságot és megkapta az Aranykesztyűt. A német az egész világbajnokság során grandiózus teljesítményekkel jeleskedett, ezért méltán szerepel az Aranykesztyű-díjasok listáján. Sepp Maier Reusch kapuskesztyűben játszott:


1978-ban Argentína először világbajnokként is kitüntette magát. Az argentin válogatott kapusa, Ubaldo Fillol nagy szerepet játszott a hazai sikerben. Világszínvonalú védéseivel Fillol végig győzött, és nagy hírnévre tett szert.


Az akkori 40 éves olasz Dino Zoff a legidősebb játékos, aki valaha világbajnokságot nyert. Aranykesztyűvel is kitüntették. A spanyolországi világbajnokságon Zoff rendkívüli védésekkel nyűgözött le, és Olaszország harmadik világbajnoki címéhez vezette. Dino Zoff Uhlsport kapuskesztyűvel játszott:


A belga Jean-Marie Pfaff, az 1986-os mexikói Aranykesztyű győztese a belga válogatottal bejutott az elődöntőbe. Ott világklasszis teljesítménye ellenére Pfaffnak el kellett ismernie az egész tornán átívelő vereségét a későbbi világbajnok Argentína ellen, amely meg tudta nyerni második és eddig utolsó világbajnoki címét.


1990-ben az Aranykesztyűt egyetlen alkalommal ítélték oda 2 különböző kapusnak. A Costa Rica-i Luis Gabelo Conejo és az argentin Sergio Goycochea is annyira meggyőző volt ezen a világbajnokságon, hogy nyilvánvalóan egyetlen győztest sem lehetett megállapítani. Míg a szurkolók kedvence, Cenojo csak a legjobb tizenhat közé jutott Costa Ricával, addig Goycochea Argentínával a fináléba jutott, bár Németország legyőzte őket.


Jean-Marie Pfaff után Michel Preud'homme a második belga válogatott kapus, aki elnyerte az Aranykesztyű-díjat. Noha Preud'homme kikapott Belgiummal a 16. fordulóban, kiemelkedő teljesítménye miatt megszerezte a világbajnokság legjobb kapusának járó díjat az Egyesült Államokban.


A korábbi francia futballkapus és jelenlegi autóversenyző, Fabien Barthez 1998-ban megszerezhette az Aranykesztyűt világszínvonalú kapusteljesítményéért. Barthez első világbajnoki címét hazai pályán szerezte meg Franciaországgal, ami nagy hírnevet hozott neki és a francia válogatottnak.


A 2002-es dél-koreai és japán világbajnokságon a német Oliver Kahnt Aranykesztyűvel tüntették ki rendkívüli teljesítményéért. Oliver Kahn a mai napig az egyetlen játékos, aki megnyerte az Aranykesztyűt és az Aranylabdát is, azaz a világbajnokság összességében legjobb játékosának járó díjat. A fináléban azonban el kellett ismernie a vereséget Németországgal Brazília ellen, amely megszerezhette ötödik vb-címét.


A most 44 éves és még mindig aktív olasz Gianluigi Buffon a 2006-os németországi világbajnokságon élte meg karrierje abszolút csúcsát. Buffon az egész vb során nyújtott világszínvonalú teljesítményével részben felelős volt az olaszok nagyszerű diadaláért, ezért megérdemelten kapta meg az Aranykesztyű díjat. Gianluigi Buffon PUMA kapuskesztyűben játszott:


2010-ben a spanyol Iker Casillas el tudta nyerni a világbajnoki címet és az Aranykesztyű díjat is. A Real Madrid akkori 29 éves kapusa kivételes védést mutatott be a világbajnokság során, és ezzel óriási mértékben hozzájárult Spanyolország első világbajnoki címéhez.


A most 36 éves német Manuel Neuer igazi nyári tündérmesét élt át Brazíliában 2010-ben Németországgal. Neuer világklasszis teljesítményével nagy puccshoz segítette a német válogatottat, ezért méltán tüntették ki az Aranykesztyű-díjjal. Manuel Neuer Adidas kapuskesztyűben játszott:


Az utolsó Arany Kesztyű díjat a belga Thibaut Courtois kapta 2018-ban. A 30 éves belga rendkívüli kapusteljesítményével nagy hatást tett az oroszországi világbajnokságon. Az elődöntőben azonban Courtoisnak és Belgiumnak el kellett ismernie a későbbi világbajnok Franciaország vereségét. Thibout Courtois NIKE kapuskesztyűben játszott:


A nagy kérdés most az, hogy idén ki szerezheti be Katarban a Golden Glove-díjat. Eddig egyetlen kapus sem nyerte el kétszer az Aranykesztyűt. Ezt az átkot idén először Thibaut Courtois vagy Manuel Neuer töri meg?

MINDENT A VB-RŐL
Bármi kérdés esetén...

...kattins ide!

Lépcsőzetes szállítási költségek

Hogy olcsók maradhassunk, bevezettünk lépcsőzetes szállítási költségeket


Ez mit jelent?
Egyszerű visszaküldés

Gyors, egyszerű visszaküldés


Hogyan?
Fizetési módok

Számtalan gyors és biztonságos fizetési mód közül választhatsz


Hogyan fizethetek?
Óvjuk a környezetet együtt

Optimalizált szállítási útvonalak -> kevesebb CO2 kibocsátás


Hogyan?